Klasszikus sorozatok, amelyek 2021-ben jubilálnak

20, 15, 10 és 5 éve indultak. Most jó felidézni őket, nosztalgiázni egyet.

evfordulocover.png

Forrás: Annie Spratt on Unsplash

Már tavaly is elkészítettem ezt a listát és szemmel - valamint statisztikával láthatóan - is szerettétek/szeretted és szerettem. 
Nézzük 2021-ben milyen sorozatok jubilálnak?

20 ÉVES LESZ...

Nagyon durva felhozatal volt 2001-ben. Egyáltalán nem tűnik távolinak ez az év, ha azt mondom, hogy ekkor debütált a Jim szerint a világ, az itthon totálisan meglepő módon az m1-en is követhető HBO-alapmű az Elit alakulat,  az Őrangyal, a Smallville, a Sírhant művek, a Scrubs, a Hivatal brit verziója, vagy ekkor sütötte meg először egy kislámpa áramkábelével az első terrorista testtájékokat Jack Bauer a 24-ben. 

Amit most egy kis személyes indítatásból mégis kiemelnék az az Alias. Az öt évadot megért J.J. Abrams korai zsenge 2001. szeptember 30-án került először adásba az ABC csatornán. Külön érdekesség, hogy az ebben a sorozatban kigyakorolt misztikus szál végletekig húzasa sem volt elég figyelmeztető jel a tévécsatorna vezetőinek, amikor néhány évvel később ugyanez az ember bepróbálkozott a Losttal.
Hál'Istennek...
Az Aliast mai fejjel is simán újramegnézném, a fél kémes és fél Indiana Jones-os széria isteni móka. 

15 éves lesz...

Ha az előző merítésre mertem azt írni, hogy erős, akkor majd a következő fokozatok kapcsán -bb fokjelet, meg leg, meg legislegeket kellene ide dobálnom. 2006-ban debütált a hányatatott sorsú, de itthon mégis szeretett Hősök, a Death Note klasszikus eredeti animeje, a Psych – Dilis detektívek, a fanyarul legendás The IT Crowd, az itthon nagyid által is nézett Shark - Törvényszéki ragadozó, a Hannah Montana és a TV2 Lost pótlékának szánt Eureka, valamint az ugyanerre a célre megvett Jericho.

dexter-image.jpg

Forrás: 24timespersecon.wordpress.com

És ebben az évben debütált a Dexter. A hamarosan visszatérő "kedvenc" sorozatgyilkos 2006-os debütálása emlékszem akkora frissesség volt számomra - talán a Viasat3 adta - hogy a pilot után napokig járt a fejemben. A narrációs vonal, a maga szomorkás "nincsenek érzéseim, de eljátszom őket" stílusával egyedi volt és akkoriban még kellő izgalommal tudtam nézni.
Gondolom Te is így voltál vele...

KÖVESD A PODCASTEMET IS!

Vezetek egy sorozatot a 2000 és 2016 közötti legemlékezetesebb dalokról.
Keresem és kutatom őket, aztán egy kicsit beleásom magam. :)

KATTINTS IDE A HALLGATÁSÉRT!

magno11cover.png

Köszönöm szépen!

10 éves lesz...

Tíz évvel ezelőtt már elkezdtük simogatni a mobiljainkat és 2011-ben még csak kevés ember keresett rá a "natúr bőr paskoló" szavak hármasára, mert még csak ekkor jelent meg E.L. James nagy sikerű ötven árnyalat trilógiájának első két része: A szürke ötven árnyalata és A sötét ötven árnyalata címmel. A sorozatok világában ekkor kezdett el nekünk ismét meséket mondani a Once upon a time, kezdtük a legmenőbbnek ítélni az ügyvédi szakmát a Suits után, sajnáltunk egyszerre egy disznót és egy miniszterelnököt a Black Mirror első része miatt, kezdődött el a Trónok Harca, nyitott meg Bob burgerfalodája, jött új csak a New Girlben, üzekedte végig az összes baldachinos ágyat a Borgiák, de ekkor foglalta el sok száz év után újra Magyarországot a török. 2011-től kezdve létezett, de majd csak később vált egy egész országot fogvatartó szerda esti Atocholm-szindrómává a Szulejmán.

Ugyanúgy ennek az évnek a "terméke" a Homeland. A Netflixre ezekben a napokban felkerülő nyolcadik évaddal búcsúzó kémes-terroristás pszichotrip egy igazán összetett darab. A különböző évadok úgy tudnak különbözni, hogy azért mégiscsak van, ami kohéziós erőként hat. Ez egyrészt a Claire Danes által játszott bipoláris zavarban szenvedő CIA-ügynök, másrészt az összeesküvések, konteók és az aktuálpolitika beszivárgása. 

5 éves lesz...

Öt év akkor nem nagy idő, ha először belegondolunk, hogy a most látható sorozatok nagy része még fut, vagy ott ül a listádon, hogy még "bele kellene nézni egyszer". Ekkor már javában éreztette a hatását a Netflix - már itthon is - és ennek köszönhetően ismerhettük meg mondjuk a The Crownt, a Frontiert, a frenetikusan komplex The OA-t,  a Shadowhunterst, a brazil 3%-ot, hajlítottunk vascsöveket a testünkön Luke Cage-dzsel, flasheltünk rá Stars Hollow évszakjaira a Gilmore Girls rebootjában, vagy konspiráltunk a Designated Survivorben. Ám ekkor lépett az életünkb a szuperhős egyesítés jegyében a Legends of tomorrow,  a remek későbbi sikereivel a Fleabag, a Preacher, a This Is Us, az American Crime Story első etapja O.J. Simpson ügyével és a Dirk Gently's Holistic Detective Agency. Na, de kell nagyobbat említenem 2016-ból, mint a Stranger Things üdesége - sose felejtem el a pilot kapcsán azt a nyár éjszakát - és a Westworld régen tapasztalt kombinálásai.  

Én mégis egy Netflix-es, könnyen ledarálható, három évados, szinte indie darabot ajánlanék. Tavaly pótoltam csak, pedig 2016 és 2018 között futott a Judd Apatow (Felkoppintva, 40 éves szűz, A híres Ron Burgundy legendája) és a főszereplő Paul Rust producerizálása alatt született Love. Mickey és Gus szerelmét kísérhetjük végig amolyan porcukorba mártogatott citrom érzéssel. És én az ilyen finomságot szeretem. Imádtam és meleg szívvel ajánlom neked, ha szereted a valóságra erősen hajazó sorozatokat. 
Most ennyi...

És ugye, közben 2021-ben ezeket a sorozatokat várom.

Neked mi lenne a legjobb jubilálód az adott évből?
Elég kíváncsi vagyok arra, hogy Te, vagy más hogyan rakná össze, mit kellene ünnepelni!

Ákos

elolvastad.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://s01e01.blog.hu/api/trackback/id/tr4516396264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S01E01

Mikos Ákos vagyok, műsorvezető. Ez a blog arról, hogy milyen csodás dolog sorozatot nézni, követni, megélni. Kövesd hozzá a podcastemet is, amelynek címe: Mikos Ákos öröm-műsora.

süti beállítások módosítása