Podcastből televíziós sorozat? Új trend bontakozik ki

Sorra jönnek azok a szériák, amelyek a "fülünkből" a "szemünkbe" is szeretnének költözni.

podcasttotvcover.jpg

Forrás: PRMag.com

Múlt héten egy listát hoztunk Neked itt a blogon azokról a podcastekről, amelyek egy-egy sorozatról szólnak, sőt február közepén elstartolt a saját podcastünk az S01E01 Podcast, amely csak sorozatokkal foglalkozik.
Mondhatjuk tehát, hogy a február második fele erről a különleges audió platformról szólt.

MIELŐTT TOVÁBB OLVASNÁL...

LÉPJ BE A CSAPATUNKBA!

csopcover.jpg

...főleg, ha szeretsz sorozatokról beszélgetni. Az S01E01 - Sorozatot nézek facebook csoportban egy szeretetteljes, egymásnak ajánlgatós közeget szeretnénk kiépítani, ahol igyekszünk nem kritizálni, de főleg nem egymást abba hajszolni, hogy minél több szériát kövess.
Csak, ami jól esik, Csak, ami elfér a család, és az élet mellett. :)
Szívesen várunk!

Pénteken érkezik a az audió szériánk új része - ezt már felvettük és szerintem szeretni fogod - de addig egy új, érdekes kapcsolódási pontját szeretnénk megmutatni a podcasteknek és a sorozatoknak Neked, egy listán keresztül:

Milyen podcastekből készült, vagy készül televíziós sorozat?

1. Homecoming

Még egész friss az emlék, amikor megtudtuk - és vele együtt kerestük az állunkat - hogy Julia Roberts ugyan csak egy évadra, de szériába költözik. Ráadásul hunyorogva néztünk a napba, amikor utólag rájöttünk, hogy a Homecoming, annak minden misztikus, elszállt tónusaival együtt is egy podcastből nőtte ki magát.

November 2-án került az Amazon platformjára, egy évvel azután, hogy a fülesekben és hangszórókban hallható lett. Micah Bloomberg és Eli Horowitz a két alkotója, annak a podcastnek, amely erősen Hitchcock-szagú és amelynek tévés streaming sorsát a Mr. Robotot is jegyző Sam Esmail vette kézbe.

A podcastet ITT tudod meghallgatni.

homecoming-amazon-studios.jpg

Forrás: Variety

A Homecoming - úgy, ahogy az lenni szokott elindított - katalizált egy új mozgalmat. A podcast, amely Észak-Amerikában a reneszánszát élte kapott még egy nagyobb lökést és új felhasználási, de főleg éltető napsugarat.

2. Dirty John

Habár nem egyenesági következménye volt, de mégis utána kell felsorolnunk a következő játékost, amely mostanra érett be annyira, hogy itthon a Netflixen is megtalálod. A Los Angeles Times alkotta valós bűnesetet feldolgozó podcastje - az ilyemsi egyébként az egyik legnépszerűbb podcast műfaj amerikában - annyira nagy sikereket ért el, hogy maga Alexandra Cunningham a Született feleségek és a Prime Suspect producere és írója karolta fel.

A Dirty John év vége környékén debütált - szintén egy évvel a podcast megjelenése után - Connie Brittonnal és Eric Bana-val a főszerepben. Kicsit úgy kell fogalmaznunk, hogy "természetesen" antalógia sorozatként.

A podcastet ITT tudod meghallgatni. 

Forrás: Show and Tell

Aztán innentől nincs megállás...

3. Welcome to Night Vale

Az FX még 2017 végén bejelentette, hogy a rendkívül népszerű, szürreális alapokon nyugvó, paranormál sorozatát a Welcome to Night Vale-t gyártásra küldte a Sony Pictures Televisions-nek.
Az ügyet Gennifer Hutchison a Better Call Saul producere vette a kezébe, amely vetít előre egyfajta bizakodást, főleg, hogy az eredeti alkotók is áldásukat adták rá. Sokan úgy jelemzik, mint egy Twin Peaks-be oltott Twin Peaks.

Forrás: JoBlo.com

A podcastet ITT tudod meghallgatni.

ÉRDEKESSÉG
Ahogy mélyebbre ásunk kiderül, hogy a Homecoming és aeddig, vagy ezután sikerek mellett vannak azért totál bukó podcast-to-TV próbálkozások.
Egy rövid lista:

  • Alex,Inc.(ABC) - nem talált magának közönséget
  • StartUp - Egy évad után kaszálták a sitcomot.

4. 2 Dope Queen

Igazából az HBO innovatív szerepét mutatja az, hogy a mindeddig simogatott megoldások formabontóak ugyan, de nem spanyolviasz státuszúak. Az HBO korábban már sikerrel mutatta be Jessica Williams és Phoebe Robinson comedy podcastjét, amelyet a WYNC nevű rádióállomás gondozott addig. Na, ebből 2019-re berendelték a második évadot is. Az is igaz, hogy ez egy négyrészes,órás hosszúságú részekből álló mini, de akkor is.

Az első évadot még tavaly februárban launcholták és mivel New York, jóhogy Sarah Jessica Parker is feltűnt benne. 

Forrás: Rogues Portal

A podcastet ITT tudod meghallgatni.

5. Lore

Az Amazon nem kizárólag a Homecoming kapcsán húzta már elő a podcast kártyát az ingujjából. A Lore-ral már egyszer eljátszották ezt, - kicsivel Julia Roberts sorozata előtt - de ez valahogy nem ütötte meg sokak ingerküszöbét.
Te az executive produceri oldalon ott állt a The Walking Dead alkotója, ráadásul a Lore-t úgy aposztrofálták, mint a horror műfaj Drunk History-ját.  Elnézve a trailert fogalmam sincs, hogy ez hogyan jön össze.

A podcastet ITT tudod meghallgatni, EZ pedig kellhet hozzá. 

6. Serial/The Case Against Adnan Syed

Oké, HBO értjük! Ha létezik a podcast világon belül Trónok Harca, akkor a Serial az. Abszolút viszi a kritikusok és a közönség figyelmét, leginkább "el". Mindenfelé. 
A nevéből már kitalálhatjuk, hogy rendszerint (sorozat)gyilkosok kerülnek az audió széria fókuszába. Most maga a podcast került az HBO célkeresztjébe és valahogy sejthető volt, hogy nem szokványosat húznak. 

The Case Against Adnan Syed első trailere február 20-án jött ki és a négyrészesre tervezett dokuszéria beharangozója elhozza a "demegnézném" érzést.

A podcastet pedig ITT hallgathatod meg. 

7. Alice isn't Dead

Ez egy másik előkészítés alatt leledző sorozat, amely az USA networkjén fut majd és ugyanaz a Joseph Fink jegyzi a podcast verzióját, akinek a fentebb emlegetett Night Vale-t is köszönhetjük. Ha lehet még sötétebb és még szürreálisabb, mint a testvére.

Az alapsztori szerint egy hölgy kamionsofőr szeli át az Egyesült Államokat mindenféle vidéken keresve a feleségét. A Mr. Robot executive producere karolta fel a projektet. 

Forrás: Irish Times

A podcastet ITT hallgathatod meg.

AJÁNLOM
Érdekel a podcastek világa? Gondolkozol egynek az indításán?
LÉPJ BE bátran a nemcsak alkotóknak létrehozott Magyar Podcasterek facebook csoportba, vagy OLVASS BELE a nevem alatt futó tartalomról és tartalomstratégiáról készülő blogomba.

podcastmuhely.jpg

A magyar podcast piac feltérképezésére pedig EZT a magyar oldalt ajánlom.

Melyik létező, vagy készülő széria tetszett meg elsőre a leírtak alapján?
Van olyan történet alapú podcast, amelyet hallgatsz?

Osszd meg velünk az S01E01- Sorozatot nézek csoportban.

elolvastad.jpg

Forrás: The Manual és NBC News

A bejegyzés trackback címe:

https://s01e01.blog.hu/api/trackback/id/tr4014274015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S01E01

Mikos Ákos vagyok, műsorvezető. Ez a blog arról, hogy milyen csodás dolog sorozatot nézni, követni, megélni. Kövesd hozzá a podcastemet is, amelynek címe: Mikos Ákos öröm-műsora.

süti beállítások módosítása