21 tény a 21 éves Netflixről

Hol indultak?Hány részt néz meg egy átlagos felhasználó egyszerre?
Megannyi érdekes tény a világ legismertebb streaming szolgáltatójáról.

netflix21header.jpg

Forrás: Thibault Penin on Unsplash

  1. A Netflixet 1997. augusztus 29-én alapították a kaliforniai Scotts Valley-ben. A mára az egész világot behálózó kontent-, és szolgáltatóóriás online filmkölcsönzőként indult. Ez annyit jelentett, hogy levélben küldték a DVD-ket, amelyet megszerettél volna nézni. Ja, egyébként a Netlfix idősebb, mint a Google.
  2. Az Amerikai Egyesült Államok után Kanada volt az első ország, ahol piacra lépett a cég.
  3. Kezdetben 10 dollárt kellett fizetni az összevont streamingért és a DVD "kölcsönzésért", de ez 2011 júliusában megváltozott, amikor létrehoztak egy 7.99 dolláros és egy 15.98 dolláros csomagot, ezzel tulajdonképpen bejelentve, hogy különválasztják a két szolgáltatást.
  4. Gyorsan vesztettek 800.000 amerikai feliratkozót, amelyet a részvényeik árai is megsínylettek.

    Forrás: qz.com
  5. A különválasztás után a CEO Reed Hastings írt egy bocsánatkérő blogbejegyzést, amelyben mea culpázik egyet, amiért nem megfelelőképpen hozták nyilvánosságra a szeparálást. Ebben fájón, de közli, hogy a streaming szolgáltatásuk marad a Netflix, a DVD levelezés pedig nevet vált és Qwikster lesz belőle. Mivel az ügyfelek nem lelkesedtek a tervekért egy hónap múlva bár különválasztották, de nem nevezték át az ágakat.
  6. A DVD business egyébként még ma is él kb. 3 millió előfizetővel.
  7. Még az egyesült időkben nagy fordulat volt az ajánlásos rendszer bevezetése. Ez azt jelentette, hogy a tagoknak a kölcsönzési szokásaikra hagyatkozva ajánlottak filmeket, sőt 2006-ban még egy egymillió dolláros(!) díjat is felajánlottak annak, aki jobb algoritmust talál ki annál, mint amit akkoriban használtak.
  8. 2013-ban történt az áttörés a saját gyártású sorozataik közül az elsővel, a House of Cards-szal. Ez volt az első olyan széria, amelyet egyben raktak fel, nem részenként csepegtettek.

    Forrás: Den of Geek
  9. A nemzetközi felhasználók száma már tavaly nyáron átlépte az Egyesült Államok nézőinek számát. 
  10. A szabályok szerint a Netflix jelszavadat megosztani ILLEGÁLIS. :) LOL
  11. Csúcsidőben az internet teljes forgalmának a harmadát a Netflix tevékenysége teszi ki.
  12. Ezért nem mindegy mikor nézed. A legrosszabb választás, ha amerikai idő szerint este 7 és 9 között nézel tartalmat. Ez itthon reggel 4 és 6 közöttet jelent.
  13. A Netflix felhasználók 70%-a darálja a tartalmakat, de főleg a sorozatokat - köszönhetően az auto-play funkciónak - és átlagosan 5 részt néznek meg egy ültő helyükben.
  14.  A Netflix megkülönböztet a szuper elhivatott nézők egy kis csoportját, akik a premier után - ez általában a Kaliforniai időt jelenti - egyben nézi meg a teljes sorozatot. A mostanában divatos 8-10 részes évadoknál ez nem is olyan nagy kunszt.

    Forrás: Collective Evolution
  15. A Netflix létrehozásának ötlete az eredetileg matematika tanár Hastings fejéből azután pattant ki, azután hogy 40 dolláros büntetést kellett fizetnie, mert elfelejtette visszavinni az Apollo 13 DVD-jét.
  16. 2015-ben az átlagos streamelési idő 90 perc volt. Kb. két epizód...
  17. Felmérések szerint azok az emberek, akik rendelkeznek már gyermekkel szívesebben fizetnek elő a Netflixre.
  18. Az első videós tartalom, amit feltöltöttek a Netflixre egy teszt film volt, amely a keretek ellenőrzésére szolgált. Ha esetleg az Egyesült Államokban van előfizetésed, akkor pötyögd be, hogy "Example Show" és máris megnézheted.
  19. Kb. 76.000 kategóriájuk van, sőt speciális tárgyköröket is fenntartanak, úgy, mint a beszédes "Filmek,amelyek angolul szólnak, de kellene hozzá még felirat". 
  20. A világ egyik legjobban vágyott állása is a Netflixnél van. A melóban a paltform saját tartalmait kell nézned és 1000 kulcsszó közül választva felruháznod őket a megfelelővel. 
  21. Elég sok adatot ismernek a fogyasztói szokásokról, így például tudják azt is, hogy ha 2 percen belül nem tudod kiválasztani a megnézendő tartalmat, akkor inkább otthagyod a platformot. 

Melyik volt számodra a legmeglepőbb?
Egyáltalán: Netflix előfizető vagy?
Mióta?
Ha nem, akkor miért nem?

BESZÉLGESSÜNK!
Gyere és beszélgessünk erről csoportunkban az S01E01 - Sorozatot nézek csoportban, ahol sorozatínyencek ajánlak egymásnak jó kontentet nap, mint nap.
Szívesen várunk!

csatlakozz.jpg

Forrás: Index, Make Use Of, Buzzfeed, QZ, hwsw.hu. list25.com

A bejegyzés trackback címe:

https://s01e01.blog.hu/api/trackback/id/tr5813838252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S01E01

Mikos Ákos vagyok, műsorvezető. Ez a blog arról, hogy milyen csodás dolog sorozatot nézni, követni, megélni. Kövesd hozzá a podcastemet is, amelynek címe: Mikos Ákos öröm-műsora.

süti beállítások módosítása