Eltalálod mi volt az adott év legikonikusabb sorozata 2000 és 2009 között?

Kilenc év, kilenc sorozat, amelyről a legtöbben és a legtöbbet beszéltünk idehaza.

kalendarsorozatheader.jpg

Forrás: Manasvita S on Unsplash

Remek játékra leltünk a Business Insider által összeállított, szerintem a világ egyik legjobb listájának számító összesítés nyomán.
A játék egyszerű:

Neked melyik sorozat ugrik be elsőnek a felsorolt évekből?

"SZABÁLYOK"

  1. Az S01E01 listája úgy állt össze, hogy vettük a Business Insider eredetijét és hozzá feltúrtuk az internetet a többi, ebben az évben megjelent tartalomért.
  2. A legikonikusabb jelzőt akkor tudtuk odaadni az adott szériának, ha idehaza is jelentőset húzott - nem feltétlenül ebben az évben - és jócskán forgott a magyar közbeszédben is.
  3. A sorozatokat annál az évnél találjátok meg, amikorra köthető az indulása. Azt a verziót követhetetlennek tartottuk, hogy a hazai vetítése és sikere nyomán soroljuk be.

Ezek alapján jöjjön a listánk, vagyis

ikonikus_sorozatok.jpg

2000 - Szívek szállodája

Ehhez köt a legfrissebb emlék, ugyanis a tavaly ajándékba kapott '100 legjelentősebb TV sorozat' c. kaparós, faliposzterben éppen ez van soron. 
Számomra hihetetlen, hogy ennyi év után is egyszerre borzaszt el, és egyszerre köt le. A klasszikus - azaz a Netflix általi miniszériás feltámasztás előtti - évadokban izgalom nem sok, realitás pláne, de hangulat töményen van. 
És a legjobb: mivel négy hónapja folyamatosan ezt nézzük itthon egyre jobban hasonlítanak a beszélgetéseink a két Gilmore lány diskurzusaira! :)
Ijesztő!

Forrás:Fandom

Esélyes volt még: CSI, Fiúk a klubból, Jackass, Sheena, a dzsungel királynője, Yu-Gi-Oh!, 

2001 - Alias

Nekem személy szerint az első hűha élményem.
Még az RTL Klubon kaptam el egy-egy részt és végül tudatosan választottam ki, hogy kölcsönözzem ki a könyvtárból az egész szériát. 
Az pedig csak hab volt a tortán, hogy évekkel később jöttem rá, hogy ugyanaz a J.J. Abrams az alkotója, mint a másik nagy kedvencemnek a Lostnak. 
Az Alias, - ha nem volt még meg - akkor nosztalgikus alapműnek érdemes megnézni, mert egyszerre jó kémsztori és egyszerre jó misztikus kalandsorozat.

Forrás: Screen Rant

Esélyes volt még: Sírhant művek, Dokik, Smallville, 24, Jim szerint a világ 

2002 - Monk

A flúgos, rend-, és tisztaságmániás nyomozó biztos, hogy nem 2002-ben aprított igazán idehaza, de első epizódja 2002-höz köthető. Erős versenyben volt a Firefly-jal, amely sokkal, de sokkal jelentőségteljesebb - annak ellenére, hogy jóval rövidebb ideig állt talpon - de idehaza nem sok vizet zavart.
Monk miatt legalább megugrott a fertőtlenítő törlőkendők eladási száma.

Forrás: Dmdamedia.hu

Esélyes volt még: Firefly, CSI:Miami helyszínelők, Everwood, John Doe - A múlt nélküli ember, Mr. Bean (animációs sorozat)

2003 - Kés/alatt

Nagyon tisztán állt 2003 mellett két név is: az NCIS vitathatatlanul úgy tudott megállni a CSI előző és párhuzamos verziói mellett, hogy sikert ért el itthon is. A Tuti Gimi pedig a Dawson és a Haverok mellett és után tudott újat hozni a gimis sorozatos zsánerben, ami miatt én magam is többször idnultam el az aktuális epizód után dobálgatni palánkra.

A siker azonban a Kés/alattnak jár, mert gyomorforgatóan őszinte, meglepő és újszerű volt. Rengeteget beszéltünk róla és a mai napig úgy ajánlom sorozatterápiába, ha valaki szeretne valami meglepőt látni, akkor ezt vegye elő.
Imádtam! Köszi Ryan Murphy!

Forrás: Wired

Esélyes volt még: NCIS,  A Narancsvidék, Döglött akták, Isteni sugallat, Tuti Gimi

2004 - Lost

Egy párhuzamos valóságban egy 14 részes könyvsorozatot írok a Lostról és a hatásairól.
Évekkel később újranézve az egészet is érzem a hibáit, de újra tudtam izgulni, könnyezni és lúdbőrőzni bizonyos részeken. Például most is, ahogy írok róla...
Atyaég!
A gyerekeimmel biztos újranézzük...lehet csak a jegesmedvékig fogják bírni.:)

Viszont itt iszonyatosan nagy DE kell, hogy keletkezzen!
2004 nagy robbanást hozott a minőségi sorozatok terén és habár én imádtam és imádom a Lostot itthon mégis két széria tartotta szóval az embereket:

2004 - Doktor House/Született feleségek

Ráadásul mindkettő 2012-ig futott, és amíg ezt tette idehaza masszívan jelen volt a köztudatban, így jobban megérdemlik a helyezésüket.

Forrás: infoGyőr

Esélyes volt még: Deadwood, Törtetők, Peppa malac, CSI: New York-i helyszínelők, Veronica Mars, Ments meg!

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!
Van egy csoport Magyarországon, ahol a masszív, igazi ínyenc sorozatrajongók összegyűlnek nap, mint nap és egy-egy meglátást, tapasztalatot írnak.
Van olyan bejegyzés itt a blogon, amely együtt születik, a tagok közreműködésével, van olyan kommentbe öltött vad csevegés, amelyet egy ilyen blog bejegyzés indít el.
Egy szabály van:

Nem kritizálunk! Ajánlunk.

Gyere és lépj be te is, és örülünk, ha Veled is színesedik a több mint 500 fős csoportunk!

KATT IDE A BELÉPÉSHEZ!

csopcover.jpg

És most vissza a listánkhoz:

2005 - Dr. Csont

Egyszerűen tényleg nem lehet jól dönteni, hogy itthon a Dr. Csont, vagy a másik esélyes, a Grace Klinika  hangsúlyosabb-e akkor és most is?
Én végül az előbbi mellett döntöttem, de érveket elfogadok a másik mellett is. Sőt!
Maradjunk annyiban, hogy többször pityeregtem és izgultam a hatásvadászat csúcspontján Shonda Rhimes-szal.
És te?

Forrás: Comment:com - Blog.hu

Esélyes volt még: Gyilkos elmék, Odaát, Így jártam anyátokkal, Gyilkos számok, Szelemekkel suttogó

2006 - Dexter

Flanelingestül és csökkenő színvonaltól függetlenül soha nem felejtem el a Dexter nyitórészét a tévében. Olyan sorozat volt, amely fifikásan tudott a morális kérdéseid mögé vezetni, hogy rájöjj:

Én egy sorozatgyilkosnak szurkolok!

Nagy újranézés lesz ebből is...rajta van a 100-as listán!

Forrás: Hollywood Life

Esélyes volt még: Testvérek, Hősök, Jericho, Eureka, Psych - Dilis detektívek

2007 - Kaliforgia

Hank Moody úgy hagyott nyomot bennünk, mint Los Angeles matracaiban. Szépen lassan kisimult utána minden, de egy-két kellemes óra emlékét hagyta és azt a foltot, amely miatt akkor is, és most is magyarázkodhatunk.
Az a fajta sorozat, amelyet vagy nyíltan, vagy titkon szerettél.
Gyere vissza Hank, csak még egy minire...szériára!

Forrás: eBay

Esélyes volt még: Chuck, Gossip Girl, Halottnak a csók, Mad Men, Skins

2008 - A mentalista

A legigazságtalanabb "eredmény" ezen a listán. Miközben idehaza sokan Patrick Jane tükkjein mosolyogtak/tunk, a világ jobb részein Walter Whitenak hagytuk, hogy gyomorszájon vágjon minket. 
A Breaking Bad érdemelné meg ezt a helyet, de Magyarországon akkor még nem voltak/voltunk felkészülve a jóra.

Forrás: The Mentalist Wiki - Fandom

Esélyes volt még: True Blood, Kemény motorosok, Fringe, A terminátor: Sarah Connor krónikái

2009 - Castle

Ami 2008-nak a "A mentalista" volt hazánknak, az 2009-ben a Castle lett. Annyi különbséggel, hogy nem volt olyan erős ellenalternatíva, amely szinte követelte volna magának a kitüntetést.
Mindenesetre érdekes úgy nézni a sorozatot, hogy a képernyőn az egymás iránt üzekedő főszereplők a valóságban utálták egymást.

Forrás: ew.com

Esélyes volt még: Archer, A férjem védelmében, NCIS: Los Angeles, Glee, Vámpírnaplók, HUNG- Neki áll a zászló, Városfejlesztési osztály,

Szívesen vesszük, ha más tippeteket, ötletetek van az adott évre. A listát természetesen hamarosan folytatjuk, addig a hozzászólásokat és a napi sorozatos "rajongásaitokat" is szívesen várjuk a csoportban.
Köszönjük!

S01E01 - Sorozatot nézek

Ha pedig beköveted a személyes Instagram profilomat, azt külön megköszönöm!

Csodás napokat!

Ákos és a csapat

elolvastad.jpg

A bejegyzés ötletét ez a cikk adta. 
Business Insider

A bejegyzés trackback címe:

https://s01e01.blog.hu/api/trackback/id/tr9114101627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S01E01

Mikos Ákos vagyok, műsorvezető. Ez a blog arról, hogy milyen csodás dolog sorozatot nézni, követni, megélni. Kövesd hozzá a podcastemet is, amelynek címe: Mikos Ákos öröm-műsora.

süti beállítások módosítása