A sorozat darálás rombolhatja az immunrendszerünket
Azonban vannak módszerek ellene

Az egész folyamat nagyon kézenfekvő, de mégis sokan esünk ennek hibájába. Mutatjuk hogyan!

egeszegtelenheader.jpg

(Forrás:Geek and Sundry)

Lehet te is átélted már azt, hogy ugyan jócskán hajnal 1 óra körül járunk, de nem tudsz leállni, és csak elindítasz még egy részt - jobb esetben már csak egyet - miközben csak halványan dereng az a gondolat, hogy holnap hatkor kelsz. 
Aztán az is lehetséges, hogy két-három ilyen éjszaka után jött egy kiadósabb megfázás, vagy ledöntött az influenza a lábadról.
Annál is lehetségesebb ez, mert egy friss felmérés kimutatta, hogy

a sorozatok ilyetén túltolása összefüggésben van a megbetegedések lehetségességével.

Az összekötő kapocs pedig az immunrendszer. Nicole Jennings a Pharma Dynamics gyóygyszergyártó cég szóvivője elmondta:

A sorozatok "darálása" annyira új jelenség, hogy számos tanulmányt indított az útjára, amelyek megpróbálják megérteni, hogy a részek egymás után történő elindítása milyen hatással van az egészségünkre.

(Forrás:CNN.com)

Például a Journal of Clinical Sleep Medicine szaklap publikálta nem régen, hogy

a sorozat részeinek láncszerű indítása krónikus fáradtsághoz vezethet, ami erősen káros hatással van az immunrendszerünkre.

A tudományos felmérés kimutatta, hogy a sorozat darálók több mint fele - 52% - három-négy epizódott nézett meg egy ültő helyében, ami átlagosan három órát jelent. És ezek nagy része persze, hogy éjszaka történik...
Ezek az emberek több fáradtságról és álmatlanságról számoltak be, és 98%-kal több esélyük volt arra, hogy rossz minőségű alvás után ébredjenek, mint azok, akik korlátozzák a képernyőfogyasztás időtartamát.

TÉNY:
A folyamat biológiai alapja, hogy egy sötét szobában történő képernyő bámulás felboríthatja a cirkadián ritmust - ez az a ciklus, amely szabályozza az élettani folyamatokat - és megzavarja az alvás-ébrenlét folyamatokat. Ráadásul a tévékből, PC-kből, laptopokról, okostelefonokról és egyéb eszközökből érkező kék fény csökkentheti a melatonin termelést, ez pedig maga a színtiszta alvást támogató hormon.

(Forrás: Unsplash)

A rossz alvás általában alacsonyabb immunrendszer-funkcióval és csökkent számú antitesttel, avagy ún. gyilkos sejtekkel jár együtt, amelyek segítenek a kórokozók elleni küzdelemben. A felnőtteknek minden éjjel legalább 7 és 9 óra közötti megszakítás nélküli alvásra van szükségük ahhoz, hogy az immunrendszer optimálisan működjön

- idézi a tanulmány, amelyről a The North Coast Courier számolt be. Ez egyébként kimutatta, hogy a maratoni sorozatozás gondot okozhat a rendszertelen-, és egészségtelen táplálkozás terén is, amely szintén káros az immunrendszeredre és deréktájékodra is.

(Forrás:Cancer Council NSW)

A Cornell University "Food and Brand" laboriatóriuma szerint például az akciódúsabb tartalmak - mint például a The Walking Dead, bár gondolom ők pont nem látták az utolsó évadot -  kétszer annyi étel elfogyasztására ösztönöznek, mint a nyugisabb, beszélgetősebb tartalmak.

A tanulmányok úgy találták, hogy az akció és/vagy kaland jellegű szériák megtekintése több evésre ösztönöznek, mivel az agyunk próbál "lépést tartani" a tartalomban fellelhető események sorozatával.

A műsorok során tapasztalt stressz és idegesség ún. konfort-étkezéshez vezet. Ezt pedig rendszerint egy pizza megrendelésével oldjuk meg, a nem egészséges étkezés pedig további immunrendszer gyengüléshez vezethet. 

TÉNY:
A zsíros, olajos ételek növelik a koleszterin szintet, és gyulladást okozhatnak, ami csökkent immunitáshoz vezet, míg a cukor akadályozhatja a szervezet azon képességét, hogy kórokozó fehérvérsejteket termeljen, amelyek elpusztítják a külföldi kórokozókat.

És, ha ez még nem lenne elég, akkor a kedvenc karakterünk dohányzása és sörözése - helló, Rust Cohle a True Detectives-ből - hasonló cselekedetekre sarkall minket, amely szintén alacsonyabb immunitiást eredményez.

És a "korona" a végére: ugyanabban a testhelyzetben nézni egy sorozatot órákon keresztül növeli a mélyvénás trombózis és a halálos vérrögképződés esélyét, de ugyanígy lehetségesebb légúti fertőzést elkapni. 

Jótanácsok

A szakemberek természetesen ezek alapján némi segítséggel is szolgálnak. Íme néhány jó tipp:

  1. Próbáljuk meg a napi adag megtekintését minél távolabb tartani a lefekvési időtől.
  2. Ha elindítjuk a napi folyamot készítsünk be inkább frissen vágott zöldségeket és gyümölcsöket, esetleg alacsony szénhidrát tartalmú nassolnivalókat.
  3. Ha tehetjük nézzünk sorozatot edzés közben! Mondjuk egy tabletről a futópadon, vagy egy mobiltelefonon a szobabiciklin. 
  4. És a legfontosabb: Tartsunk mértéket! Sok a tartalom, de ha lerobbansz nem fogod tudni nézni!

TIPP:
Természetesen nem csak hátrányokkal jár egy sorozat nézése.
Sőt!
Korábban már összeszedtünk 5+1 okot, amiért érdemes sorozatokat nézni?
Olvass bele ebbe is!

Mindemellett:
Az S01E01 - Sorozatot nézek csoport a felelősségtelejes és mértékletes tartalomnézés mellett teszi le a voksát. Inkább kutatjuk a jó és megkapó kontentet, amolyan ínyenc jelleggel, mintsem hajkurásszuk a mennyiséget.
Ha szeretnél csatlakozni a csoporthoz, és néha értesülni egy-két újsdonságról, különlegesebb darabról, akkor

várunk szeretettel!

LÉPJ BE MOST!

csatlakozz.jpg

Forrás: The North Coast Courier

A bejegyzés trackback címe:

https://s01e01.blog.hu/api/trackback/id/tr5913995078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S01E01

Mikos Ákos vagyok, műsorvezető. Ez a blog arról, hogy milyen csodás dolog sorozatot nézni, követni, megélni. Kövesd hozzá a podcastemet is, amelynek címe: Mikos Ákos öröm-műsora.

süti beállítások módosítása