5+1 ok, amiért érdemes sorozatokat nézni

A napokban Szabados Ági egyébként csodálatos blogján tallózgattam, amikor egy bejegyzést találtam arról, hogy miért érdemes olvasni. A teljesen nyilvánvaló kérdésre a válaszok nem annyira voltak nyilvánvalóak, így elgondolkodtam, hogy a könyvek mellett, vajon a sorozatok milyen "jótékony hatással" lehetnek egy rajongóra?
5_1_ok_amiert_erdemes_sorozatokat_nezni.jpg

Erről megkérdeztem a csoportunk tagjait is, akik nagyon jófej módjára válaszoltak a kérdésemre, így próbálkozván felzárkózni hozzájuk a szimpátia versenyben, gyorsan becsempésztem néhány értékes gondolatot a lenti listába: 

1. Történeteket ad az életedbe

A sorozatok legnagyobb előnye, hogy olyan sztorikat mutatnak be nekünk, amelyekre nagyon könnyen rá tudunk rezonálni. Ráadásul ezeknek a történeteknek a követése segít minket abban, hogy a hétköznapokban könnyebben meséljünk, vagy nyíljunk meg.
Lásd később!

2. Meghozza a kedvet az olvasáshoz

Tapasztalatból mondom, hogy amikor eltávolodtam az olvasás élményétől olyan remek sorozatok rángattak vissza egy-egy jó könyvhöz, mint a Breaking Bad, vagy a Banshee. Tudvalevő, hogy olvasni más élményt jelent, de az biztos, hogy ha valami összefügg a regények fejezetekre lebomló, a folytonos izgalmat fenntartó élményszerűségéhez, az a sorozatok különleges világa.
Ráadásul, ahogy fejlődnek a szereplők jellemei az is csak az olvasáshoz köthető. Erről írt kommentjében Kámfor is: "...egy sorozat jobban ki tud bontatni egy karaktert, sokszínűvé, és méllyé teszi a cselekményt."
Merülj bele az egyikbe, majd élvezd a másikat!

3. Közös kulturális alap

A sorozatok mostanra annyira a kultúra részeivé váltak, hogy bármely beszélgetést kezdhetsz azzal, hogy "Láttad a...?" 
Egy kocsmai beszélgetés, egy telekocsis hosszú út, vagy egy kínos csend a bőr- és nemibeteg gondozó előtt. Ezek közül bárhol találkozol egy veled hasonló korúval biztos, hogy találtok egy közös szériát, amit egyformán szerettek...vagy nem...

4. Nyelvtanulás

Ha a Netflix miatt muszájból, vagy más megoldások miatt kalandvágyból teszed, de az biztos, hogy olyan kifejezések, félmondatok és nyelvi fordulatok ragadnak Rád, amelyek nagyon könnyen jönnek elő egy idegen nyelvi környezetben. Főleg, ha az angol. Bár mióta a Darkot nézem frissül a német nyelvtudásom is...
Egyébként ezen a véleményen volt a csoportból Blága Niki is. 

5. Ellazít

A napi taposómalom mellett az új részt szinte üdvözítőként várod. Nem tud elég hamar jönni a pillanat, amikor vacsora után összebújtok a kedveseddel/ leültök a családdal és megnézitek A mi kis falunk aktuális részét, vagy felzárkóztok a  Trónok Harcából.
Ezt emelte ki Kurovics Peti is, aki a következőt írta:
" Nekem azért mert kikapcsol, bele tudom élni magam és olyankor megszűnik minden probléma, kizárja a külvilágot számomra. Másfelől álmodozni is jó, jó beszélgetés téma is tud lenni egy társaságban és ha már itt tartunk közösség építő/összetartó hatása is van, lásd Mi . Mondjuk nekem ugyanez igaz a filmekre is."

Leegyszerűsítve ugyan, de Kovács Zsolt is ilyesmit fejez ki: "Nem hiszem lenne bàrmi funkciója a sorozatoknak. Egyszerűen csak szórakoztatnak. Semmi egyéb."

Más nem is kell, ugye?

+1 Élményt ad!

Mindent egybevetve és összegezve ez a legfontosabb!
Egy jó sorozat, ami "neked íródott" egyszerűen egy olyan hosszantartó élményt ad, amely egy időre beeszi magát a gondolataidba, elgondolkodtat és emlékeztet. Ez élmény!
Ez pedig nagy kincs, ha keressük a legapróbb értékeket is az életben! :)

Beszélgetnél egy jót sorozatokról?
Keresel valamit, csak már régen nem találod?
Van egy különleges széirád, amit másnak is ajánlanál?

Csatlakozz az S01E01 Facebook csoporthoz!

Szívesen várunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://s01e01.blog.hu/api/trackback/id/tr4913669168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S01E01

Mikos Ákos vagyok, műsorvezető. Ez a blog arról, hogy milyen csodás dolog sorozatot nézni, követni, megélni. Kövesd hozzá a podcastemet is, amelynek címe: Mikos Ákos öröm-műsora.

süti beállítások módosítása